Σχεδόν €500 προβλέπεται ότι θα εξοικονομεί κάθε νοικοκυριό στην Ευρώπη κάθε χρόνο από το 2030 και μετά χάρη στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή απόδοση των οικιακών συσκευών.

Από το 1994, πολλές οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων) φέρουν υποχρεωτικά το ευρωπαϊκό σήμα για την ενέργεια που καταναλώνουν, πράγμα που βοηθά τους καταναλωτές να εντοπίζουν ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα. 30 χρόνια αργότερα, η χρωματιστή ετικέτα «A έως G» είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα της ΕΕ: πάνω από το 90 % των πολιτών της ΕΕ έχουν δει το σύμβολο αυτό, και 4 στα 5 άτομα που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν επηρεαστεί από αυτό κατά την αγορά των συσκευών τους. 

Από το 2019, οι προμηθευτές προϊόντων με ενεργειακή επισήμανση είναι υποχρεωμένοι να καταχωρίζουν τα μοντέλα τους στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων με Ενεργειακή Σήμανση (EPREL), προκειμένου να διευκολυνθεί η εποπτεία της αγοράς από τις αρχές των χωρών της ΕΕ και να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές και τους δημόσιους προμηθευτές να συγκρίνουν τα πάνω από 1,5 εκατ. μοντέλα συσκευών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Από τον περασμένο Απρίλιο, η Κομισιόν εφαρμόζει τρία νέα εργαλεία. Πρώτον, εγκαινίασε μια νέα δικτυακή πύλη για καλύτερη πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των συσκευών· δεύτερον, θεσπίστηκαν νέοι κανόνες με στόχο τη βελτίωση των πληροφοριών στο Διαδίκτυο για τα προϊόντων που φέρουν ενεργειακή σήμανση· ταυτόχρονα, δημοσιεύθηκαν νέες μετρήσεις που δείχνουν ότι σχετικές οι πολιτικές της ΕΕ μείωσαν τις ετήσιες ενεργειακές δαπάνες κατά σχεδόν €90 δισ. το 2022 — ποσό που θα μπορούσε να ανέλθει σε €150 δισ. ετησίως το 2030.   

Η νέα διαδικτυακή πύλη διευκολύνει τους πολίτες στην αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των οικιακών συσκευών, και παρέχει επίσης στους κατασκευαστές, τους εισαγωγείς και τους εμπόρους λιανικής στοχευμένες πληροφορίες προκειμένου να συμμορφώνονται με τους κανόνες, όπως η καταχώριση των προϊόντων στο μητρώο EPREL.

Οι νέοι κανόνες εφαρμογής για το EPREL (EU/2024/994) αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της χρησιμότητας των πληροφοριών που παρέχονται στους καταναλωτές και στις δημόσιες αρχές μέσω της βάσης δεδομένων EPREL. Ειδικότερα, οι προμηθευτές θα πρέπει να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και την εγκατάστασή τους στην ΕΕ χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και εμπιστοσύνης της ΕΕ (eIDAS). Οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν επίσης τους εμπόρους λιανικής να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα με ενεργειακή σήμανση που πωλούν στο διαδίκτυο ή στα φυσικά καταστήματα, καταχωρίζονται και επισημαίνονται σωστά προς όφελος των καταναλωτών.

Τέλος, η «Έκθεση επισκόπησης του αντικτύπου του οικολογικού σχεδιασμού 2023» παρέχει επικαιροποιημένες εκτιμήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών οικολογικού σχεδιασμού και σήμανσης. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι ελάχιστες απαιτήσεις της ΕΕ και η ενημέρωση των καταναλωτών μέσω του ενεργειακού σήματος της ΕΕ από κοινού αποτέλεσαν σημαντική κινητήρια δύναμη για τους κατασκευαστές για την καινοτομία και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων.

Με την αύξηση της της ενεργειακής απόδοσης και του χρόνου ζωής των συσκευών, εκτιμάται ότι κάθε νοικοκυριό εξοικονόμησε κατά μέσο όρο €290 το 2022 — ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σε €475  ετησίως ανά νοικοκυριό το 2030.