Ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δεσμεύτηκε να τερματίσει την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο μετά τη νίκη του στις εκλογές της Βραζιλίας.
Γιορτάζοντας τη νίκη του επί του Μπολσονάρο, ο Λούλα υποσχέθηκε πιο τολμηρή περιβαλλοντική δράση τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Ας παλέψουμε για μηδενική αποψίλωση των δασών», είπε στη εναρκτήρια ομιλία του. «Η Βραζιλία είναι έτοιμη να επαναλάβει τον ηγετικό της ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, προστατεύοντας όλα τα οικοσυστήματά μας, ειδικά το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Η Βραζιλία θα παλέψει για μια ζωντανή Αμαζονία. Ένα όρθιο δέντρο αξίζει περισσότερο από χιλιάδες κορμούς – γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την επιτήρηση ολόκληρου του Αμαζονίου, θα αποθαρρύνουμε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα και ταυτόχρονα θα προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Συγχαίροντας τον Λούλα για τη νίκη του, αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες χαιρέτησαν τις πράσινες δεσμεύσεις του. «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για τα ζητήματα που έχουν σημασία για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία, από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι την προστασία των φυσικών πόρων του πλανήτη και την προώθηση των δημοκρατικών αξιών», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Λούλα για την αντιμετώπιση πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων, από την επισιτιστική ασφάλεια μέχρι το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή».
Η αλλαγή προσέγγισης στις περιβαλλοντικές πολιτικές θα μπορούσε επίσης να ξεκλειδώσει τις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur – ενός μεγάλου εμπορικού μπλοκ της Νότιας Αμερικής που περιλαμβάνει και τη Βραζιλία. Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε επίσημα το 2019, αλλά έχει παγώσει μετά από τις ανησυχίες της Ευρώπης – ιδιαίτερα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν – σχετικά με το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. «Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κοινές μας προκλήσεις και να ξαναχτίσουμε τον δεσμό φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter μετά τη νίκη του Λούλα.
Εάν εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του νέου Βραζιλιάνου Προέδρου, η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 89% την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από την Carbon Brief. Αλλά οι περιβαλλοντολόγοι κρατούν την ανάσα τους, καθώς ο Λούλα έρχεται αντιμέτωπος με την τεράστια πρόκληση να αντιστρέψει τις καταστροφικές πολιτικές του Μπολσονάρο.
Ο συνιδρυτής της ΜΚΟ του Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης Στιβ Τρεντ λέει ότι ο Μπολσονάρο αφήνει πίσω του μια κληρονομιά αποδυναμωμένης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αποχρηματοδοτούμενων περιβαλλοντικών οργανισμών και επίπεδα ρεκόρ αποψίλωσης των δασών. Ο Λούλα αντιμετωπίζει τώρα μια πρόκληση «μαμούθ» για να αντιστρέψει τις «σκόπιμες καταστροφές εις βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» του προηγούμενου προέδρου της Βραζιλίας, σύμφωνα με τον Τρεντ.
Παράλληλα, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει τις επιδοτήσεις για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. «Είχαμε μια καλή και πολύ στενή συνεργασία με την κυβέρνηση πριν ο Μπολσονάρο αναλάβει την ηγεσία της χώρας,» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Έσπεν Μπαρτ Έντι, προσθέτοντας ότι περίπου πέντε δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (€485 εκατ.) αχρησιμοποίητης βοήθειας αναμένουν να διανεμηθούν από το Amazon Fund for Forest Conservation and Climate Protection.
Τώρα η χώρα επιθυμεί να έρθει σε επαφή με την ομάδα του Λούλα το συντομότερο δυνατό για να «προετοιμαστεί για την επανέναρξη της ιστορικά καλής συνεργασίας μεταξύ Βραζιλίας και Νορβηγίας. «Η επανεκλογή του Λούλα», προσθέτει ο Έντι, «σημαίνει ότι οι άνθρωποι και η φύση έχουν την ευκαιρία να ανακάμψουν μετά την απρόβλεπτη καταστροφή των χρόνων του Μπολσονάρο. Ωστόσο, θα χρειαστεί όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει για να οδηγήσει τη Βραζιλία πίσω, ώστε να ξαναγίνει παγκόσμιος περιβαλλοντικός ηγέτης».
Φωτο: Aποψίλωση στο Αμαζονιακό δάσος. @ Environmental Defence Fund