Η ανεξάρτητη οργάνωση για την Ενέργεια και το Κλίμα « The Green Tank» εκπόνησε μια μελέτη με τίτλο «Πόση ισχύ μονάδων αερίου έχει ανάγκη η χώρα;» με αφορμή το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και τις προβλέψεις του για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η οργάνωση, το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ προβλέπει την προσθήκη δύο νέων μονάδων αερίου στον υφιστάμενο στόλο χωρίς καμία απόσυρση, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από 6.037 GW που είναι σήμερα στα 7.885 GW. Στη δεδομένη συγκυρία που χαρακτηρίζεται από στόχους για επιτάχυνση των ΑΠΕ και νέες υποδομές αποθήκευσης, αυτή η πρόβλεψη προκαλεί ερωτήματα για την οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων αερίου, η οποία είναι πιθανό να εξαρτηθεί από επιδοτήσεις όπως οι μηχανισμοί διασφάλισης επάρκειας ισχύος, ανεβάζοντας το κόστος για τους καταναλωτές.

Η ανάλυση με τίτλο «Πόση ισχύ μονάδων αερίου έχει ανάγκη η χώρα;» έγινε με σκοπό να συμβάλει στην τρέχουσα διαβούλευση ελλείψει επικαιροποιημένης μελέτης επάρκειας ισχύος.

Στόχος της ανάλυσης ήταν να διερευνήσει αν αυτή η συνολική ισχύς είναι η ελάχιστη αναγκαία για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας ή αν θα οδηγήσει σε αχρείαστες και κοστοβόρες επιδοτήσεις μονάδων αερίου. Για αυτό, αξιοποιήθηκαν τα ωριαία δεδομένα του entso-e και υπολογίστηκε η συνολική θερμική ισχύς από μονάδες αερίου και λιγνίτη που ήταν απαραίτητη για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από το 2019 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Την πλήρη μελέτη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.